Trojica motociklista medju najzaslužnijim građanima Srbije

278982610_WZ5wp-LVlada Srbije zvanično je svrstala trojicu motociklista među 204 najzaslužnija građanina naše zemlje. U pitanju su Zoran Livaja, Milivoje Melentijević i Dragan Stojadinović, članovi BJBikers-a, koji su prošle godine motorima obišli svet u cilju promovisanja pozitivnog imidža Srbije.

Sve je počelo nedavnom akcijom Vlade Srbije povodom uvođenja novih pasoša. Da podsetimo, Srbija uskoro dobija nove pasoše, koji će prvi put posle 90 godina imati srpska državna obeležja. Povodom ovog dogadjaja, i povodom dvestočetvrte godišnjice od uspostavljanja srpske državnosti, Vlada je odučila da prva 204 nova pasoša dodeli najzaslužnijim građanima. Raspisan je konkurs gde su građani mogli da kandiduju nekoga koga smatraju zaslužnim. Za kandidate su bili postavljeni sledeći uslovi:

– Ljudska izuzetnost – plemeniti i hrabri podvizi
– Profesionalna izuzetnost – istaknuti rezultati u profesionalnim oblastima
– Školska i fakultetska izuzetnost
– Afirmacija Republike Srbije u inostranstvu

Takodje, nijedan od kandidata nije smeo da bude do sada medijski eksponiran.

Čuvši za ovu akciju, članovi BJBikers-a su odlučili da kandiduju svoja tri drugara, Zorana, Miću i Dragana. A zašto i ne – ova tri pustolova su prošle godine samoinicijativno i o svom trošku motociklima obišli zemaljsku kuglu sa ciljem promovisanja pozitivnog imidža Srbije. Polazeći iz Beograda, putujući kroz Mađarsku, Ukrainu, Rusiju i Mongoliju, pa kroz Sibirska bespuća, preko Južne Koreje, obišli su i SAD da bi doleteli u Portugaliju, i kroz Zapadnu Evropu vratili se u Srbiju. Sa sobom su nosili 50 srpskih zastava, koje su delili ljudima koje su usput sreli. Cilj im je bio da svet upozna Srbe uživo, i da vidi da mi nismo genocidni divljaci kako nas svetski mediji često prikazuju, već normalni, kulturni ljudi, koji su u najmanju ruku na ravnoj nozi sa ostalim narodima sveta. U tome su i uspeli – njihovo putešestvje između ostalog pratilo je 24 hiljade(!) Amerikanaca preko moto sajta ADV Rajder, i više od dve ipo hiljade naših građana ovde, na BJBikers.com.

Dogovor je pao na forumu BJBikers-a da pomognemo kandidaturi Zorana, Miće i Dragana. Članovi našeg sajta počeli su samoinicijativno da šalju potrebne formulare Vladinom žiriju, kandidujući naša tri pustolova, i nadajući se da će Vladin žiri uvideti značaj podviga koju su Zoran, Mića i Dragan napravili svojim putovanjem oko sveta.

Podrška kandidaturi stigla je od BJBikers-a sa svih strana Srbije i sveta; neki članovi su se oglasili iz Australije, neki iz Amerike, neki iz bivših jugoslovenskih republika. I naravno, mnogi iz Srbije. Doduše, nekoliko članova je ispoljilo strepnju da naša kadidatura neće uspeti, da će Vladin žiri dodeljivati pasoše “preko veze”. Ali preovladao je optimizam da ako nas se dovoljno javi, i ako se zajedno potrudimo da postignemo naš cilj, da nećemo biti ignorisani od strane žirija. Sledilo je nekoliko nedelja čekanja i nadanja da će naša akcija ipak uspeti.

I, 9. aprila konačno su stigli rezultati konkursa. Zvanično je objavljeno da su Zoran Livaja, Milivoje Melentijević i Dragan Stojadinović, naše kolege forumaši, proglašeni za jedne od 204 najzaslužnija građanina Srbije. Vlada Srbije će im svečano uručiti nove pasoše na prijemu idućeg meseca.

Podvig za njih trojicu – svakako – ali i uspeh za sve nas. Uspeh u smislu da se čuo naš glas, da smo pokazali, najpre sami sebi, da ako se zajednički potrudimo da nešto ostvarimo to i možemo. Da samoinicijativa i sloga daju rezultate, pa čak i onda kada uspeh nije izvestan. Uostalom, ovo su prošle godine pre nas dokazali baš Zoran, Mića i Dragan, obišavši svet motorima, na nevericu mnogih, prvi Srbi koji su tako nešto uradili.

    

Zaključeno je komentarisanje.