Moto Guzzi V8

Moto Guzzi V8 “Otto Cillindri” jedan je od 10 najbolje dizajniranih motocikala svih vremena po opštem mišljenju. Napravljen sredinom 50ih godina na stazi je postigao brzinu od 275kmhna stazi. Motor je imao samo 148kg težine, što je u to vreme je to bila mala težina. Još uvek se nisu koristile aluminijumske legure za ram i drugi ultra-laki materijali.

Kao što mu samo ime kaže, pokretao ga je četvorotaktni V8 agregat koji je davao 78 konjskih snaga ma 12000 obrtaja iz samo 499 kubika zapremine. Imao je vodeno hlađenje i 8 Dell’Orto karburatora, za svaki cilindar po jedan. Nausprot velike snage agregata, kočnice i ogibljenje su bile preslabi čineći ovaj motor opasnim i teškim za vožnju.

Predstavljen je 1954 i od sledeće godine učestvovao na GP pa sve do 1957, kada se Moto Guzzi povukao iz ovog takmičenja. Te godine kada se Moto Guzzi povukao, bila su dostupna dva motora ali nije bilo vozača koji su hteli ili smeli da ih voze. Brzinu koju je ovaj motor postizao, druge GP mašine su ponovo postigle tek 20 godina kasnije. Tokom tog perioda napravljeno je samo 5 ovih mašina.

    

Zaključeno je komentarisanje.