Michael Alan Duff

Ova interesantna priča je o Michael Alan Duff-u, rođenom u Torontu. Bio je aktivan trkač u evropskom grand prix takmičenjima od 1955 – 1969 godine. Majk je svoju karijeru počeo kao privatni vozač, ali je svojim dobrim rezultatima obezbedio podršku Yamaha fabrike, pa je bio njihov vozač od 1964. do 1966. godine. Osvojio je Belgijski Gran Prix 1964. godine sa rekordnom prosečnom brzinom.

Prilikom jednog udesa na stazi u Japanu, ozbiljno je povredio kuk zbog čega je bio podvrgnut komplikovanoj operaciji. Njegov oporavak i povratak trkanju je zabeležio Robin Spry 1966. godine svojim dokumentarcem Ride for Your life (vozi za svoj život) koji vam prikazujemo.

U ovom filmu videćete sjajne snimke iz moto trka tokom šezdesetih godina prošlog veka. Takođe, dokumentovan je i deo same operacije kuka, pa ako ste slabi na takve prizore, možda ne bi bilo loše da skrenete pogled na drugu stranu na par sekundi tokom filmića. Posebno je fascinantan način života tadašnjih trkača. Majk putuje svetom sa svojom suprugom i dvoje dece, živeći u kamp prikolici između trka. Čak opušteno pominje kako obično dva-tri njegova prijatelja poginu tokom sezone, kao da je to nesto sasvim normalno i prihvatljivo. 1967. je prestao da se bavi profesionalnim trkanjem, rastao se sa suprugom i preselio se u Kaliforniju da bi prihvatio posao u Cycle World časopisu. I dalje se povremeno trkao, pa je čak 1969. osvojio šampionat u istočnoj Kanadi. Tokom sedamdesetih je prodavao Yamaha motocikle, ponovo se oženio, dobio treće dete…

Međutim, posle puno godina osećaja zarobljenosti u muškom telu, Majk je odlučio da postane Mišel! Sredinom osamdesetih je i zvanično postao Mišel, napustio svoju tadašnju suprugu i  nastavio život kao – žensko. Objavila je svoju autobiografiju 1999, da bi se tokom 200o. godine preselila u izolovano selo u centralnom Ontariju. Mišel se sada bavi fotografijom i pisanjem knjiga za decu.

    

1 Komentar za “Michael Alan Duff”

  1. nenad says:

    covek je hrabar u svakom pogledu,steta sto postade zena,zato je ova prica bas prava retkost.Dobar vozac,u to vreme je harao Agostini,Rid,Hejlvud i ostali velikani moto sporta,a ovaj covek je vozio sa njima,i belezio dobre uspehe u tako jakoj konkurenciji.Bas je ovo prica dostojna jednog filma.

Zaključeno je komentarisanje.