Mala škola voznje

Kako je sezona vec uveliko krenula, motori svuda, vozi se na sve strane pa bi valjalo malo se podsetiti i tehnike voznje. Realno je da medju nama ovde ima puno starih vukova koji imaju hiljade i hiljde predjenih kilometara koji su zanat odavno ispekli. Sa druge strane ima i dosta početnika ali malo vežbe dobro dodje svima bez obzira na staž.

U sledecem delu su opisane neke vezbe koje, kad ih savladate, definitivno mogu pomoci u kriticnim situacijama. Na kraju krajeva ako ste za ovu sezonu uzeli neku novu masinu nije lose da se malo i upoznate kako se ponasa u razlititim situacijama tako da znate sta mozete ocekivati od vaseg ljubimca na putu.

Priprema:

Najbolje bi bilo da nadjete neki veci parking ili parce puta koje se ne koristi kako biste mogli neometano da vezbate bez opasnosti na neko naleti na vas ili da vi udarite u nekoga/nesto. Pre nego sto pocnete da vezbate proverite povrsinu da negde nema ulja, peska, sljunka, stakla ili bilo kakvog predmeta koji bi mogao da vam “pomogne” da padnete ili ostetite masinu. Najbolje bi bilo da ne idete sami za svaki slucaj ako nesto krene po zlu, a i lepse je u drustvu.

Sta poneti:

Posto verovatno nemate kuci cunjeve, bilo sta moze da posluzi kao adekvatna zamena, tetrapak od mleka ili sokova, plasticne flase u koje mozete sipati malo vode ili peska i slicno. Nije lose da ponesete i kredu kako bi obelezili deo za vezbe. Samo nezaboravite da kad zavrsite ponesete “rekvizite” sa sobom da neko drugi ne bi morao da cisti 😉 Necu ni pominjati zastitnu opremu jer… vec ste dosli motorom a niko se ne vozi bez opreme jel’ da? 😉

Ovo su u principu najosnovnije vezbe upravljivosti, ali videcete da kad ih pravilno savladate, naglasavam pravilno, da ce voznja biti sigurnija a onda mozete da probate sve ovo, samo pri vecim brzinama, naravno, pod uslovom da ne precenite svoje sposobnosti.

Vezba 1 – normalno zaustavljanje na pravcu

Ovo bi trebalo da vam pomogne da se normalno i glatko zaustavljate na semaforima i znacima za stop sto ce reci bez naglih pokreta i cimanja.Krenite lagano do nekih 30kmh (druga brzina). Oduzmi gas, prebaci u prvu i probaj da se zaustavis tacno na liniji koju si prethodno nacrtao. Ovo ces isto raditi i na polaganju za A tako da… Dok vozis, glavu gore i gledaj pravo ispred sebe, ne u noge ili sa strane, nego tamo kuda vozis. Lagano pritiskaj kocnicu (radi vezbe, mozes i zadnju i prednju istovremeno), zatim kvacilo, prebaci u prvu i zaustavi se (drzeci kvacilo). Po nekom pravilu, trebalo bi bi da stanes prvo levom nogom na tlo. Kad se potpuno zaustavis, ubaci u ler.

Vezba 2 – brzo zaustavljanje na pravcu

Ova vezba bi trebalo da vam pomogne da se zaustavite ako naletite na prepreku ili se neko ispred vas naglo zaustavi. Pre nego sto pocnete ovu vezbu, obelezite liniju nakon koje cete poceti zaustavljanje i gledajte koliko metara ste prosli od pocetka kocenja do potpunog zaustavljanja. Sto vise budete vezbali, ta distanca ce biti kraca. Prvo probajte lagano, do nekih 30kmh, pa kako budete osetili kako se motor ponasa, tako probajte sa vecom brzinom. Recimo u svakom krugu koji savladate, dodajte po 10kmh. Ovde pazite da ne pritisnete kocnice prejako da motor ne bi proklizao jer cilj je da se zaustavite precizno, znaci bez cimanja i zanosenja motora ili blokiranja tockova zbog prejakog pritiska na kocnicu. Pre stiskanja kocnice obavezno oduzmite gas jer ce tako motor vec malo usporiti i pomoci zaustavljanju.

Vezba 3 – cik-cak voznja

Ovo bi trebalo da pomogne pri prestrojavanju i sigurnijem menjanju pravca kretanja.Prvo postavite one cunjeve ili sta ste vec izabrali da vam bude marker na svakih sedam metara i probajte da odvozite cik-cak izmedju markera. Krenite prvi krug sa 25-30kmh, cisto da malo osetite stazu, pa onda lagano povecavjte brzinu prolaska kad malo ovladate stazom. Kad vam ovo dosadi, vi smanjite razmak izmedju markera na 5 metara. Bitno je da se krecete konstantnom brzinom, znaci bez usporavanja kad skrecete. Ako krenete sa 20, onda ceo krug odvozajte pri toj brzini bez usporavanja, ubrzavanja i kocenja. Obavezno gledajte u pravcu u kome se krecete, odnosno nemojte zverati pravo ako skrecete desno, nego pogled u stranu na koju se skrece.

Vezba 4 – osnovna skretanja

Ova vezba ce vam pomoci da bolje ocenite i iskontrolisete putanju prilikom skretanja

Pvo postavite markere tako da opisuju oval (kao stadion). Cilj je da odvozite celu krivinu sa konstantnom brzinom. Usporite PRE ulaska u krivinu, nikako nemojte kociti kad ste “usli” jer zna se kocnica malo jace i… sledi poljubac sa tvrdom podlogom. Dozirajte brzinu shodno vasim sposobnostima i mogucnostima motora koji vozite. Kako se naginjete u krivini, gledajte u pravcu u kojem zelite da se krecete jer ce tako i motor biti upravljen. Ne zaboravite da odradite i par krugova u suprotnom pravcu.

Vezba 5 – krivina

Prvo postavite markere da opisuju luk u duzini koju vi odredite. Kao i kod ostalih vezbi, prvo probajte sa duzim i blazim krivinama pri manjoj brzini a onda postepeno povecavajte brzinu pa ugao krivine, nikako istovremeno. Kad stignete do prvog markera, smanjite brzinu oduzimanjem gasa i ako je potrebno uz malo kocenja. Kako pocnete skretanje kod drugog markera pogledom ispratite putanju i lagano kroz krivinu dodajete gas (pored cetvrtog markera) i dalje pravo (poslednji marker). Probajte sa povecanjem brzine i u obe strane.

Vezba 6 – ostra skretanja bez zaustavljanja

Ovo bi trebalo da posluzi kod skretanja u usku ulicu, ukljucivanju u saobracaj ili skretanje na praking.

Krenite pravo duz poligona i malo pre prolaska tacke 1 usporite i kocnicom dozirajte brzinu. Zatim otpustite kocnice, skrenete korman na stranu u koju skrecete i lagano nagnete motor u pravcu skretanja i pogledom ispratite putanju po kojoj nameravate da prodjete. Kontrolisite kolicinu gasa dok skrecete i gledajte da ne predjete liniju 2.

Vezba 7 – obilazenje prepreke

Kao sto samo ime kaze, uz malo vezbanja mozemo znatno smanjiti mogucnost gubitka kontrole ili padanja ako se nesto iznenada ispreci na putu.

Prvo markerima oznacite zamisljenu prepreku da biste imali predstavu sta obilazite. Cilj je uspesno izbeci prepreku kada je ona vec blizu. Naravno, pri nekim normalnim brzinama, jer pri 120kmh nema naglih manevara 😉 Kad prodjete prvi set markera napravite obilazenje zamisljene prepreke (levo ili desno, ali pre nego sto pocnete, odlucite se na koju cete stranu izvrsiti izbegavanje). Nemojte stajati ili pritiskati kocnice prilikom ovg manevra jer je cilj izbeci prepreku koja se iznenada pojavila a vi nemate vremena da zakocite.

Vezba 8 – iznenadno zaustavljanje u krivini

Ovo bi trebalo da pomogne prilikom naglog zaustavljanja u krivini

Ponovo markerima oznacite zamisljenu putanju krivine s tim da ce zaustavljenje uslediti pre poslednjih markera. Krenite normalno ulazak i prolazak kroz krivinu od prvog markera s tim sto cete zaustavljanje poceti kad prodjete sledeci marker i to tako sto cete motor prvo ispraviti i tek onda pritisnuti kocnice. Vodite racuna da bi trebalo da se zaustavite negde kod treceg markera, odnosno pre kraja krivine. Veoma je bitno da ne pritiskate kocnice dok ste nagnuti jer ce to dovesti do proklizavanja prednjeg (ili zadnjeg) tocka, u zavisnosti koja kocnica se pritisne). To u najvecem broju slucajeva (pogotovo kod manje iskusnih vozaca) znaci gotovo siguran pad!

I ovu vezbu probajte nekoliko puta lagano i pri manjoj brzini dok malo ne osetite kako i sta treba uraditi, pa onda po malo povecavajte brzinu prolaska, vodeci racuna da ne peterate.

Verovatno ce vam se ovo na prvi pogled ciniti kao lagane i nepotrebne vezbe ali imajte na umu da se na putu stvari desavaju onda kada to najmanje ocekujemo a ove vezbice sigurno ne mogu da skode.

autor: abdulah100k

    

Zaključeno je komentarisanje.