Indžekšn protiv karburatora

Karburatori iz godine u godinu postaju sve ređi jer ih na sve više modela zamenjuje sistem direktnog ubrizgavanja goriva ili indžekšn, sa naglaskom na ekšn ili kako vam lepše zvuči. Zajedno sa tom promenom iz meni nepoznatog razloga, među ljudima se uvrstilo mišljenje da direktno ubrizgavanje goriva daje drastičnu uštedu u potrošnji goriva, rezultuje velikim skokom snage i mnogo bolji odziv na zavrtanje gasa.

U teoriji, direktno ubrizgavanje, treba da popravi navedene performase ali, u praksi, vozač će teško primetiti razliku jer dobro podešen karburator, može pružiti identičnu potrošnju i isporučiti istu snagu, kada se motor zagreje.

Karburator je mehanički uređaj koji meša gorivo i vazduh i šalje mešavinu u agregat radi sagorevanje. Tačnije, pomeranje klipova pravi negativi pritisak koji uvlači smesu u cilindar. Pored svojih mana u odnosu na direktno ubrizgavanje goriva, koje se ogleda u potrebi da se povuče sauh tokom hladnog starta i promeni štelovanja sa promenom visine (i razređenosti vazduha), kao takav ima i svojih prednosti. Karburatori su jeftiniji i lakše ih je servisirati i štelovati od sistema za direktno ubrizgavanje. Tolerantniji su na loš kvalitet goriva i nije im potrebno napajanje (električna struja) da bi radili.

Sa druge strane, Sistem za direktno ubrizgavanje goriva se sastoji od pumpe za gorivo visokog pritiska, regulatora pritiska, filtera, injektora, senzora pritiska, temperature, kiseonika (kako na usisu, tako i na izduvu) i kompjuter koji analizira sve podatke u realnom vremenu i upravlja radom sistema. Kao takav, ima svojih prednosti u odnosu na karburatore, koja se ogleda u manjoj emisiji izduvnih gasova, nema hladan start i nije potrebno zagrejati agregat kako bi se dobio miran ler, nije potrebno dodatno štelovanje sa promenom nadmorske visine (razređenost vazduha). Mane su mi visoka cena, osetljivost na kvalitet goriva, potreba za specijalnim alatom radi servisiranja, zavisi od akumulatora da bi radio i za promenu performansi i režima rada, potrebno je reprogramirati ECU. Doduše, kod sistema novijih generacija, velika je prednost što se može birati režim rada motora, tako da možemo imati sportske performanse kada su nam potrebne kao i druge programe prilagođene potrebama.

Tačno je da današnji motori sa direktnim ubrizgavanjem imaju bolje performanse od onih sa karburatorima, ali to nije striktno zahvaljujući indžekšnu. Motori su uznapredovali i na drugim poljima ali su se i sistemi za ubrizgavanje razvijali, dok su karburatori manje više-ostali na istom stepenu razvoja. Da su velike kompanije uložilo istu količinu novca i vremena u dalji razvoj karburatora, verujem da bi se i njihove performanse razvijale linearno sa indžekšnom.

Najveći razlog zamene karburatora indžekšnom je smanjenje emisije izduvnih gasova. Kako su vremenom ove norme sve oštrije i oštrije, karburatori su imali sve više problema da ih ispune a da se to ne odrazi na performanse motora. Indžekšn u svakom trenutku vodi računa o tome šta ulazi u cilindar i šta izlazi i prema izlazu u realnom vremenu podešava mešavinu kako bi sagorevanje bilo optimalno i potpuno. Verujem da bi se isto moglo postići i sa karburatorima ali ko sa ja da poturam klipove u točkove tehnološkog napretka…

    

Zaključeno je komentarisanje.