Elektromotori budućnosti, danas

Iako su odavno dostupni u prodaji, motori na električni pogon su još uvek vozila budućnosti jer još uvek ne mogu po svim performansama da pariraju SUS motorima. Pored firmi koje su orijentisane isključivo na proizvodnju električnih dvotočkaša (Zero, Brammo, Volta itd…) dosta velikih proizvođača “tadicionalnih” motocikala je u svoju ponudu uvrstilo i električne ili predstavile koncepte.

Ipak, ispod haube, nisu svi električni motori isti. Svi električni motori imaju 3 ključne komponente: motor, baterije i kontrolor. Većina električnih vozila, naročito jeftinijih koriste ove delove različitih proizvođača ali su u principu svi isti, sa malim razlikama u performansama. Američka firma KLD Energy Technologies nudi kompletno rešenje za sve vitalne delove sa drugačijom tehnologijom.

Gotovo svi elektromotori se sastoje od statora i rotora – električna struja prolazi kroz namotaje na rotoru i statoru, proizvodeći promenjivo magneto polje koje okreće rotor. Najčešće je maksimalna frekvenca na statoru 100Hz. Sve više od toga rezultuje pregrevanjem, koje slabi motor i može dovesti do “pregorevanja”. Popravka u slučaju pregorevanja namotaja je komplikovana, skupa i mora je uraditi stručno lice sa odgovarajućim alatima.

Stator kod KLD motora se sastoji od različitih blokova koji se jednostavno zašrafe, svaki sa svojim namotajima. Sa ovom tehnologijom, motor se može vrteti na 2.500Hz, što rezultuje mnogo većom snagom. Ipak, koriste niže frekvence što čini motor pouzdanijim. U slučaju kvara jednog bloka, jednostavno ga zamenite novim. Više blokova znači više snage, tako da proizvođači mogu proizvoditi i motore za početnike (sa ograničenjem u snazi) sa mogućnošću kasnije ugradnje dodatnih blokova (kada se steknu zakonski uslovi za to) i povećati snagu motora. Tipičan skuter ima 4 bloka, što je dovoljno za brzine između 80 i 100km/h i autonomiju od 100km.

Baterije koje se masovno koriste električni motori su zasnovane na ćelijama, kao obični akumulatori. Svaka baterija (akmulator) se sastoji ov više identičnih ćeija koje su spojene u celinu. Vremenom i korišćenjem se dešava da se neka od ćelija pokvari (obično dan-dva po isteku garancije) i tada je cela baterija neupotrebljiva.

KDL koristi drugačiji pristup, ćelije nisu permanentno spojene već koriste laminantne električne trake koje spajaju ćelije. Tako, u slučaju kvara, možete zameniti samo neispravnu ćeliju a ne celu bateriju, što je mnogo jeftinija varijanta.

Između baterije i motora nalazi se kontroler, što je genralno srce motora. On kontroliše količinu struje koju dobija motor, svetla, sirena i svi ostali električni uređaji na motoru.KLD kontroler je optimizovan za rad sa ostalim KLD komponentama i može se konfigurisati sa različitim korisničkim profilima, snimati podatke korišćenja motora – što čini dijagnostiku mnogo lakšom i efikasnijom u slučaju kvara.

Iako su električni motori još uvek vozila budućnosti, ovakvi proizvođači, koji eksperimentišu i razvijaju nove tehnologije će vremenom dovesti ovu industriju do trenutka kada će moći da pariraju SUS motorima i da budu bolji od njih – jeftiniji, ekonomičniji, lakši, brži…. sve ono što bi ste očekivali od vašeg ljubimca! Možda samo ne bučniji…

    

Zaključeno je komentarisanje.